Składniki (spód):
- 1 duża paczka maślanych herbatników
- 1 słaba herbata z cukrem
Składniki (masa serowa):
- 1 kg serka waniliowego
- 50 g żelatyny + szklanka wrzątku
- 2 szklanki jagód
- cukier puder
Składniki (polewa):
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki margaryny
- pół łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Blachę wyłóż folią aluminiową.
Herbatniki nasącz ostudzoną herbatą i ułóż na dnie blachy.
Zalej wrzątkiem żelatynę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Wlej ją do miski z serkiem waniliowym i dokładnie zmiksuj. Wsyp jagody i wymieszaj. Jeżeli masa serowa jest zbyt kwaśna, wsyp trochę cukru pudru. Wylej masę na herbatniki i wstaw na godzinę do lodówki.
Rozpuść margarynę z odrobiną wody. Wsyp żelatynę i połamaną w kostki czekoladę. Mieszaj do uzyskania delikatnie płynnej konsystencji. jeżeli polewa jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek zimnego mleka i dalej mieszaj.
Gdy polewa trochę wystygnie, ale będzie jeszcze płynna, wylej ją na masę serową i wstaw sernik do lodówki. Smacznego!
Jeżeli chcesz, by Twój przepis trafił na tą stronę, wyślij go, dodając w załączniku zdjęcie potrawy, na adres:
perfekcyjna.pani.domu@vp.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz