środa, 21 sierpnia 2013

Przepisy

SERNIK  NA ZIMNO  Z  JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki (spód):

  • 1 duża paczka maślanych herbatników
  • 1 słaba herbata z cukrem

Składniki (masa serowa):

  • 1 kg serka waniliowego
  • 50 g żelatyny + szklanka wrzątku
  • 2 szklanki jagód
  • cukier puder

Składniki (polewa):


  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki margaryny
  • pół łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Blachę wyłóż folią aluminiową.
Herbatniki nasącz ostudzoną herbatą i ułóż  na dnie blachy.
Zalej wrzątkiem żelatynę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Wlej ją do miski z serkiem waniliowym i dokładnie zmiksuj. Wsyp jagody i wymieszaj. Jeżeli masa serowa jest zbyt kwaśna, wsyp trochę cukru pudru. Wylej masę na herbatniki i wstaw na godzinę do lodówki.
Rozpuść margarynę z odrobiną wody. Wsyp żelatynę i połamaną w kostki czekoladę. Mieszaj do uzyskania delikatnie płynnej konsystencji. jeżeli polewa jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek zimnego mleka i dalej mieszaj.
Gdy polewa trochę wystygnie, ale będzie jeszcze płynna, wylej ją na masę serową i wstaw sernik do lodówki. Smacznego!


Jeżeli chcesz, by Twój przepis trafił na tą stronę, wyślij go, dodając w załączniku zdjęcie potrawy,  na adres:
perfekcyjna.pani.domu@vp.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz