wtorek, 12 sierpnia 2014

Przetwory z Warzyw

Wielka jest siła warzyw... Na czym więc polega ich wartość? Na tym, że zawierają witaminy, makro i mikroelementy, wolne kwasy organiczne, substancje zawierające pektyny, pigmenty, fitoncydy, oraz niezwykłą substancję - kwas tartronowy.
Poniżej możecie zobaczyć przepisy, które ja stosuję w swojej kuchni. Przepisy na przetwory z warzyw.



Ogórki  konserwowe:


  • 1 kg ogórków
  • 400 g wody
  • 30 g soli
  • 50 g 5% octu
  •  10-12 g kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki gorczycy

Ogórki moczyć od 6 do 8 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę. Do słoików włożyć wszystkie przyprawy, a następnie ogórki. W wodzie rozpuścić sól, roztwór zagotować, wlać ocet. Gorącą marynatą zalać zawartość słoików do pełna. Po czym szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min.








Papryka marynowana




  • 3 kg papryki 
zalewa:
  • 2 l wody
  • 300 - 500 ml octu 10%
  • 8 łyżek cukru 
  • 3 łyżki soli
  • 7 liści laurowych 
  • 14 ziaren ziela angielskiego
  • 14 ziaren pieprzu czarnego 
  • 3 łyżeczki gorczycy


Mieszamy składniki zalewy, gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z  gniazd nasiennych. Płuczemy ponownie i kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż. Paprykę układamy w wyparzonych słoikach i dajemy w równych ilościach wyłowione z zalewy przyprawy. Zalewamy przestudzona zalewą, tak aby pokryła całość papryki. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut (od chwili zagotowania).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz