Poniżej możecie zobaczyć przepisy, które ja stosuję w swojej kuchni. Przepisy na przetwory z warzyw.
Ogórki konserwowe:
- 1 kg ogórków
- 400 g wody
- 30 g soli
- 50 g 5% octu
- 10-12 g kopru
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki gorczycy
Ogórki moczyć od 6 do 8 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę. Do słoików włożyć wszystkie przyprawy, a następnie ogórki. W wodzie rozpuścić sól, roztwór zagotować, wlać ocet. Gorącą marynatą zalać zawartość słoików do pełna. Po czym szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min.
Papryka marynowana
- 3 kg papryki
zalewa:
- 2 l wody
- 300 - 500 ml octu 10%
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 7 liści laurowych
- 14 ziaren ziela angielskiego
- 14 ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki gorczycy
Mieszamy składniki zalewy, gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Płuczemy ponownie i kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż. Paprykę układamy w wyparzonych słoikach i dajemy w równych ilościach wyłowione z zalewy przyprawy. Zalewamy przestudzona zalewą, tak aby pokryła całość papryki. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut (od chwili zagotowania).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz